Е. Караниколов: Единен държавен орган да поеме язовирите

Няма нарушение на стените, просто има голяма голяма приливна вълна, коментира министърът

Трима от повиканите министри от БСП във връзка с наводнението в Бургаско се появиха днес в парламента, за да разяснят бедствената ситуация в Бургаско.

Пръв пред пленарната зала информация даде министърът на икономиката Емил Караниколов. Той изнесе данните от проверките и състоянието на язовирите и обобщи, че поддръжката им изисква много финансови средства от общините, с каквито те не разполагат. 7 каскадни язовира в Бургаско са със скъсани стени, но те не са близо до населени места и не те са причината за човешките жертви, подчерта Караниколов.
"Няма нарушение на стените, просто има голяма голяма приливна вълна, защото става дума за каскадни язовири и тръгвайки отгоре, запушвайки изходите на един от язовирите, има голяма приливна вълна", коментира Караниколов в кулоарите.
Според министъра на икономиката може би е най-добре да се създаде единен държавен орган, който да отговаря за язовирите и тяхното състояние, защото в момента натоварените с отговорността институции са под шапката на различни ведомства. Караниколов заяви, че първото  което трябва да се направи е категоризация, която не е правена от години.
"Защото от някои язовири се продава вода, има конценсии, генерират се приходи, а други са абсолютно на загуби. Трябва да се помисли за финансов ресурс на язовирите", заяви още Караниколов. Министърът е разпоредил 24-часово дежурство на екипите на метрологичния надзор. Той обяви, че има и видеонаблюдение на единия от язовирите, който е частен и записите са свалени, така че тепърва ще се правят изводите. Караниколов изрази съболезнования на близките на загиналите и призна, че разбира и кметовете.
"Аз разбирам общините, нямат пари да извършат тези ремонти и може би много сериозно трябва да се замисли върху това да се направи анализ дали язовирите трябва да имат различна собственост, защото водата е изключително важен ресурс. Днес имаме проблеми с голямото количество, утре може да има обратен ефект", допълни министърът.