Прекратяват регистрацията на коли със сериозни неизправности

Общество

26-10-2017, 06:39

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Това ще стане факт още в началото на идната годината

Прекратяват регистрацията на автомобили, за които се установи, че имат сериозни неизправности. За тази мярка, съобщи пред биТВ началникът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Ще има степени на допустими неизправности и тези с най-сериозни ще бъдат спирани то движение, докато собственикът не ги отстрани. Това ще стане факт още в началото на идната годината, тъй като е европейска директива, а депутатите вече са го одобрили на първо четене.

Досега регистрацията на автомобила се прекратяваше, ако липсва задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Заради това от движение са спрени над 850 хиляди автомобила. Отписват се и колите, чийто шофьори са заловени за карат без свидетелства за управление, пияни са били или дрогирани. След няколко месеца тази мярка ще се прилага и за колите, при които са установени сериозни неизправности.

Причината за мярката е освен европейскта директива а и фактът, че състоянието на автопарка оказва съществено влияние върху пътните инциденти. А нашият е доста остарял.

Шофьорите одобряват идеята.