България е домакин на министерска среща ЕС – Западни Балкани

България ще окаже съдействие на настоящото Естонско председателство на Съвета на ЕС като домакинства редовната министерска среща

Като част от Триото председателства, България ще окаже съдействие на настоящото Естонско председателство на Съвета на ЕС като домакинства редовната министерска среща ЕС-Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи. Събитието ще се проведе на 26 и 27 октомври 2017 г. в хотел „Маринела“ – София.
Срещата ще започне на 26 октомври следобед с работни сесии на министрите на правосъдието, на следните теми: съдебни системи – отчетност, антикорупционни мерки, дисциплинарни правила, ролята на съдебните съвети, индикатори и резултати за измерване на напредъка; съдебно сътрудничество по гражданскоправни и наказателноправни въпроси.
На 27 октомври сутринта ще се проведат работни сесии на министрите на вътрешните работи на следните теми: миграция и гранично управление, включително превенция на нерегулярната миграция и каналджийството; визова либерализация и последващ механизъм за наблюдение, включително механизъм за отмяна на визовата либерализация; информационна точка за системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS); противодействие на тероризма и радикализацията; трафик на огнестрелни оръжия.
В съответствие с установената практика на министерските срещи ЕС-Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи, ЕС ще бъде представен на срещата от настоящото Естонско председателство, Европейската комисия, Генералния секретариат на Съвета и Европейската служба за външна дейност. Държавите от Западните Балкани ще бъдат представени от съответните министри на правосъдието и вътрешните работи.
Сесиите на 26 октомври ще бъдат председателствани от г-н Урмас Рейнсалу, министър на правосъдието на Република Естония. България ще бъде представена от министър Цецка Цачева.
Сесиите на 27 октомври ще бъдат председателствани от г-н Андрес Анвелт, министър на вътрешните работи на Република Естония. България ще бъде представена от министър Валентин Радев.
Еврокомисарите Вера Юрова (правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете) и Димитрис Аврамопулос (миграция, вътрешни работи и гражданство) вече са потвърдили своето участие в събитието.
Изпратени са покани и до координатора на ЕС за борба с тероризма, Европол, Евроджъст, Фронтекс и Австрия като бъдещо председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.
Регионалните институции и организации и международни партньори, работещи в областта на правосъдието и вътрешните работи по темите, предвидени за обсъждане, също са поканени от Естонското председателство като гости на форума.