Е. Захариева: Просперитетът на Западните Балкани е просперитет за нас

Темата Западни Балкани е основен приоритет на външната политика

„България не може да просперира, ако Западните Балкани не просперират и не са демократични“, заяви външният министър Екатерина Захариева.

„Темата Западни Балкани е основен приоритет на външната политика. Тя е много по-дългосрочна и в никакъв случай не се изчерпва само с шестте месеца на нашето председателство. Вече е ясен дневният ред на Съвета и там президентът Туск отправи покана за среща на европейските лидери през 2018 г., която ще бъде на тема Западни Балкани“, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на дискусия в парламента на тема „Европейска интеграция, регионално сътрудничество и свързаност на Западните Балкани – приносът на Българското председателство“.

По думите ѝ разширяването не бе във фокуса на ЕС заради редицата кризи. „Започвайки с финансовата и икономическа криза, преминавайки към мигрантската, Брекзит, борбата с тероризма. Втората важна причина е може би недостатъчният напредък на страните в Западните Балкани. В последните месеци усилията на редица държави се забелязва промяна в тази тенденция. Всяка една от държавите ще преценява доколко и с каква скорост иска да се интегрира. Бях във всички тях през последните месеци, мога да ви уверя, че беше посочено това като основен приоритет. Те наистина искат да имат по-бърза интеграция“, допълни вицепремиерът и призова страните да правят това за своите граждани.

„Македония е със статут от 2005 г. Надявам се правителството да напредне реално с преговорите и развитието на добросъседските отношения. Друга тема са преговорите за новата бюджетна рамка и предприсъединителната помощ. Нашето мнение е, че трябва да има ясни правила за тази помощ и парите наистина да са насочени към свързаност на държавите и към образование“, заяви Захариева.

По думите ѝ със сигурност програмите и средствата трябва да бъдат насочени към хората. „Имаме доста предизвикателства. Каквито и усилия да полагаме, най-голямата работа трябва да свършат самите правителства в Западните Балкани. Готови сме за сътрудничество във всички сфери. Считам, че България също трябва да бъде по-амбициозна и да изпраща там, където искат, нашата експертиза“, допълни вицепремиерът.

Според нея темата свързаност е изключително важна. „България има амбициозна програма за свързаност не само с магистрали, пътища, жп линии, но и меморандуми по отношение на енергийната система“, каза още Екатерина Захариева.