Мерал Акшенер учреди нова дясноцентристка партия в Турция

По време на церемонията Акшенер предупреди, че демокрацията в страната е изложена на опасност

Мерал Акшенер, която е бивш министър на вътрешните работи на Турция, днес учреди нова дясноцентристка партия в Турция, предадоха световните агенции и турските медии, цитирани от БТА.
61-годишната Акшенер създаде формацията "Добра партия" в Анкара заедно с група депутати, оттеглили се от Партията на националистическото действие (ПНД) по-рано тази година, посочва Асошиейтед прес.
Акшенер бе отлъчена от ПНД заради несъгласието й с политиката в подкрепа на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
На церемонията в Анкара по повод учредяването на новата партия Акшенер намекна, че може да се кандидатира за президентските избори през 2019 г. и да бъде съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган.
По време на церемонията Акшенер предупреди, че демокрацията в страната е изложена на опасност и изтъкна необходимостта от засилване на правосъдието и върховенството на закона. Тя заклейми политическия непотизъм и поиска "свободна" Турция, информира ДПА.
Акшенер е първата жена в Турция, която е била министър на вътрешните работи (1996-1997 г.), отбелязва АП.
"Добрата партия" има леко доловими националистически нюанси, като формацията има за цел да привлече изключени членове от ПНД и управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, отбелязва ДПА.