М. Стоянова: Бюджет 2018 е много по-социален от предхождащите го - bulgaria.utre.bg

М. Стоянова: Бюджет 2018 е много по-социален от предхождащите го

25 октомври 2017, 10:55 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv/ кадър

Минималната работна заплата трябва да е по сектори

„Ако не слагаме луканка, ще сложим обилно пармезан” – с тази кулинарна аналогия председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова представи в ефира на БиТВ бюджета за следващата година. Сравненията на държавните приходи и разходи с пица датират от преди 8 години, когато Симеон Дянков заложи силно рестриктивна сметка за 2010 г. и я онгаледи с… постна пица.

„Смятам, че е доста по-социален от всички бюджети досега, но това е така, защото икономиката върви, защото държавата и приходите могат да си го позволят”, посочи Стоянова. Според нея основата за Бюджет 2018 е растежът на икономиката: „Бюджетът не ражда сам приходи, за да ги преразпределя, той е просто един преразпределителен механизъм на държавата от това, което събира и получава към онези сфери, които трябва да обслужва”.

Стоянова изрази мнение, че минималната работна заплата (заложена за 510 лв.) трябва да е по сектори, защото различните отрасли имат различна ефективност и добавена стойност. „В следващите години българската икономика трябва да се преструктурира, трябва да се увеличи делът на онези сектори, които носят допълнителна печалба, които имат допълнителна добавена стойност, които имат пазар навън”, подчерта председателят на бюджетната комисия.

Според нея не трябва да се мисли само за вдигане на минималната пенсия, защото това демотивира хората да си внасят осигуровки.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика