Ц. Цачева: Антикорупционният законопроект цели да защитим обществения интерес

В законопроекта подробно е посочен кръгът на лицата, които заемат висши публични длъжности

Антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на обсъждането в пленарна зала на антикорупционния законопроект, внесен от Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус“.

„В Министерството на правосъдието в широк състав на работна група бе изготвен законът, който обсъждаме в момента. При изготвянето му сме се съобразили с националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията за периода 2015-2020 г., с актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, както и с препоръките в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка за 2017 г. Като препоръка е заложено приемането на нова нормативна уредба, с която да се създаде ефективен орган за борба с корупцията“, заяви Цачева.

По думите ѝ законопроектът има за цел да се защитят интересите на обществото, на първо място чрез ефективно противодействие на корупцията. „На второ място, чрез създаване на гаранция, че лицата, заемащи публични длъжности и изпълняващи правомощията и задълженията си честно и почтено при спазване на Конституцията и законите на страната. На трето място, предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество и разпореждането с него. Целите на закона се осъществяват чрез принципите на законност, прозрачност, независимост, обективност и безпристрастност“, допълни тя.

Цачева уточни, че в законопроекта подробно е посочен кръгът на лицата, които заемат висши публични длъжности. „Предлага се създаването на нов единен независим антикорупционен орган, който в закона се нарича Комисия за противодействие за корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Успоредно с предложения антикорупционен закон, Министерството на правосъдието е изготвил проект за изменение и допълнение на НК, с който са осъвременени съставите на голяма част от корупционните престъпления. За първи път се инкриминира търговията с влияние“, каза още правосъдният министър.