В. Шойбле: Кошмарната криза за Гърция приключва

Той предупреди страната да внимава да не се върне назад

Волфганг Шойбле – досегашен министър на финансите и настоящ председател на Бундестага заяви в интервю за гръцка телевизия, че южната ни съседка вече излиза от кошмара на кризата.

75-годишният адвокат и радетел на строгите икономии в Гърция, заяви, че не би искал да прилага подобни строги реформи в Германия, но явно това е проработило за Атина. „Смятаме, че Гърция ще се възстанови без вземането на нови мерки и ще си върне достъпа до пазарите през 2018 г., както е предвидено. Поради това няма да се наложи допълнително облекчаване на външния дълг, добави той. „Проблемът на Гърция през следващото десетилетие не е в дълга, а в продължаването на реформите“, добави Шойбле.

Той предупреди страната да внимава да не се върне назад. Гърция трябва да спре да обвинява други за финансовите си проблеми и да се фокусира върху придържането към реформите, подчерта финансовият министър. Той призова Атина да поеме отговорността за финансовите си затруднения и да работи по проблема. „Когато молите другите за заеми, не можете да ги обиждате за това, че са ви ги отпуснали. Няма никакъв смисъл“, заяви Шойбле, цитиран от Ройтерс.

„Проблемите на Гърция са проблеми на Гърция“, казва в интерюто влиятелният германски политик. На въпрос дали гръцкият случай се е превърнал в личен въпрос за него, Шойбле каза: „Очевидно в Гърция бях митично същество, или поне беше така за някои медии“. Политиците имат навика да използват кредиторите като извинение за налагането на съкращения, добави той -„Това ме натъжи малко, защото никой не искаше да навреди на Гърция“, подчерта Шойбле.