ЕП: Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния - bulgaria.utre.bg

ЕП: Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния

23 октомври 2017, 06:42 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    twitter

Испания исторически е унитарна държава с много автономни области

Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния, заяви на конференция във Флоренция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от БТА, предава Нова Телевизия.

В интервю, поместено в днешния брой на в. "Месаджеро" Антонио Таяни посочва, че Европа трябва да се бои от умножаването на различни малки държави. "Затова и никой в Европа няма намерение да признае Каталуния като независима държава", подчертава той.

"В разгара на Брекзита британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че Великобритания никога няма да признае Каталуния", допълва Таяни.

По думите му "Испания исторически е унитарна държава с много автономни области, с различни народности, които говорят на различни езици, но които са единна държава".

Той изтъкна, че "двата референдума (в Ломбардия и Венето) са легитимни, за разлика от този в Каталуния", освен това каталунският референдум е за независимост, докато двете италиански области искат по-голяма автономия.

Испанският в. "Расон" пише днес, че парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври. Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

Сенатът (горната камара на парламента) трябва да одобри предложените от правителството мерки на 27 октомври.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета