А. Запрянов: До края на месеца ще разберем цената за новия боен самолет - bulgaria.utre.bg

А. Запрянов: До края на месеца ще разберем цената за новия боен самолет

22 октомври 2017, 16:34 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    ТВ Европа/ кадър

Предвиденото в бюджета увеличение на заплатите на военнослужещите е много добра и отдавна чакана новина

До края на октомври трябва да стане ясно каква ще е промяната в цената за купуването на новия боен самолет за авиацията ни, като тя трябва да отрази и опцията за придобиването на нова машина. Във военното ведомство се надяват изоставането при избора на новата машина за авиацията след проверката на временната парламентарна комисия да не е по-голямо от средата на 2018 година. Това обяви за ТВ Европа зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Аз съм оптимист, че забавянето, което вече е налице, ние ще направим всичко възможно да не е по-голямо от средата на следващата година, защото за следващата година в бюджета за отбрана, съгласно проекта за инвестиционен разход, ще бъдат заложени пари за новия самолет и за новата бойна машина и за корабите“, заяви Атанас Запрянов.

"Предвиденото в бюджета увеличение на заплатите на военнослужещите е много добра и отдавна чакана новина", допълни зам.-министър Запрянов. Надеждата е по този начин да се възроди интереса към служба в армията. От военното ведомство отчитат сериозен недостиг на офицери и команден състав, което се дължи и на ниското възнаграждение в последните години.

„Ние ще отворим възможност офицери, които са били съкратени в резултат на реформите, които се провеждаха от 2006 година до 2010 година и не е минал 10 години откак са били съкратени, да могат да постъпят обратно на военна служба, ако до срока на пенсиониране има още пет години. Надяваме се, че с тази мярка може да се върнат на служба не само офицери, но и сержанти и отново възниква въпроса доколко сме атрактивни. Защото голяма част от нашите офицери платиха цената на реформите, останаха без работа, прекъсна им се кариерата, за което държавата им е длъжник и се надяваме тези от тях, които все още са запазили любов към военната професия, които все още искат да служат, ще се върнат и ние ще ги приветстваме“, подчерта заместник-министърът на отбраната.

Атанас Запрянов определи обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова за създаването на постоянна флотилия на НАТО в Черно море като явна политическа спекулация, която не отговаря на действителността, а целта е да се всее смут в обществото.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика