Президентски избори в Словения

Свят

22-10-2017, 13:11

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Според последните проучвания на общественото мнение Борут Пахор, който участва като независим кандидат, е фаворит

В Словения започна гласуването на петите поред демократични избори за президент от обявяването на независимост от бивша Югославия през 1991 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В първия кръг от вота участват 9 кандидати, от които 5 са жени. Сред кандидатите е и действащият президент Борут Пахор, който се бори за втори мандат.

Според последните проучвания на общественото мнение Борут Пахор, който участва като независим кандидат, е фаворит на изборите и се ползва с доверието на над 40 процента от гражданите. Петдесет и три годишният Пахор е започнал политическата си кариера, когато Словения е била част от Югославия. Бил е председател на парламента, евродепутат, премиер, преди да бъде избран за президент през декември 2012 г. Известен е и с прякора Краля на Инстаграм заради честото си присъствие в социалните мрежи, посочва Асошиейтед прес. Той измина около 700 километра по време на президентската си кампания, като през цялото време публикува снимки и видеоматериали.

Главният му съперник е Марян Шарец, кандидат на Листа на Марян Шарец – регионална партия, с която победи на изборите за кмет на град Камник. Преди да влезе в политиката, Шарец е бил комик, известен с имитациите на политици. За президентската си кампания той нае автобус.

Сред останалите кандидати са евродепутатката Романа Томц, данъчен експерт, подкрепена от дясноцентристката Словенска демократическа партия; Людмила Новак, бивша учителка и лидер на Нова Словения-Християнска народна партия, и Ангелца Ликович, застъпваща се за католическите християнски ценности.

Избирателните секции ще бъдат отворени до 19 часа местно време /20 ч. българско/. Първите резултати се очакват няколко часа след затварянето им.

Ако се наложи втори кръг на изборите, той ще бъде организиран на 12 ноември. Право на глас имат 1 716 039 граждани.