Никола Груевски: Аз нося най-голяма отговорност за местните избори

Свят

22-10-2017, 11:41

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Партията на Никола Груевски обвини опозицията в опит за държавен преврат

Той добави, че като партия, те трябва да запазят своята идентичност

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който беше гост в македонската телевизия Алфа, заяви, че партията е преживяла много натиск и заплахи по време на местните избори. Той добави, че СДСМ е подкупвал избиратели и че той носи най-голямата отговорност за резултатите от тях, като лидер на партията и добави, че не бяга от нея, предава „Фокус“, цитирайки „МКД“.

„ВМРО влезе в местните избори като фаворит. И какво стана след това? Станахме свидетели на изнудване, заплахи и подкуп. Имахме убит човек- кандидат, ранени, изпотрошени предизборни щабове … Имахме своите политики и ВМРО-ДПМНЕ се отклони от собствената си идентичност, която градим от години. Някои са почувствали отклонението в първата част и много от тях не излязоха да гласуват. На тези избори се опитвахме да се харесаме на някои други, а това не се харесва на нашите традиционни гласоподаватели и затова те решиха да ни накажат и да ни изпратят послание“, заяви Груевски.

Той добави, че като партия, те трябва да запазят своята идентичност, а също така трябва да се запази идентичността на Република Македония. „Трябва да извлечем поуки и да направим задълбочен анализ. Това е само първоначален анализ. За цялата ситуация и резултатите от местните избори аз нося най-голяма отговорност и не бягам от нея. На тези избори имаше видимо подкупване на гласоподаватели. Активистите на СДСМ преминаваха от къща в къща с полицейски автомобил. През последните години е имало подкупи главно в селските райони, но сега това е в безпрецедентен мащаб“, заяви Груевски и добави:

„СДСМ даваше подкупи на тези избори и го направиха с помощта на полицията. Поставихме охрана на местата, където очаквахме, че ще има раздаване на подкупи. Те подкупваха със сума от 50 евро, а на някои места достигнаха до 1000 евро. Не сме документирали всичко, защото не всичко може да бъде документирано, но имаме изявления. Не може всичко да се документира, защото има хора, които се страхуват за живота си, за семейството си.„