БХБ ще подпомага хора в нужда с 300 тона храна

Общество

22-10-2017, 09:53

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

С помощта на доброволци Българската хранителна банка спасява излишната, но годна храна

Всяка година се унищожават 670 000 тона годна храна. За да се намали това разхищение, от Българската хранителна банка дават възможност 300 тона годишно да стигнат до хора в нужда. Съвместната работа между хранителната банка и производители подобряват достъпа до пълноценно и балансирано хранене за групите хора в нужда.

"Обикновено сортираме храна, която сме получили от дарител, трябва да се сортира, да се разпредели, да влезе в нашите регистри и след това да бъде раздадена на организациите, които обгрижват хора в нужда", коментира в ефира на БНТ Илиян Йорданов, маркетинг и набиране на средства към БХБ.

С помощта на доброволци Българската хранителна банка спасява излишната, но годна храна. Стотици касетки, пълни с различни хранителни продукти, минават през ръцете им всяка седмица. Хиляди пакети с разнообразна храна очакват своите получатели.

"Натоварването варира, понякога има дни, когато е много напрегнато, но можем да кажем, че има още много работа, която можем да свършим. За производството на един килограм, каквато и да е храна ,се изразходват невероятно много безценни ресурси. Храната е безценен ресурс. Не бива да се унищожава. Важно е тази храна да достига до някой, който има нужда от нея", каза още Йорданов.

Един от основните принципи, които българската хранителна банка спазва, е подпомагането на хората целогодишно, а нужда от доброволци винаги ще има. Затова и всеки, който иска да помогне, може да се включи. Единственото изискване е да имат достатъчно свободно време и да работят с желание и мисъл за помощ на нуждаещите се в дневни центрове, кризисни звена, социални трапезарии и домове за грижи.