Фонда на фондовете разпределя почти 1,2 млрд лв. за млади компании

Портфейл

22-10-2017, 09:18

Снимка:

bulgariautre

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Той ще финансира проекти и предприятия, след като вече имат одобрението на техни финансови партньори

Българският бизнес ще разполага с близо 1 млрд. и 200 млн. лева след ноември 2017-та. Средствата са осигурени от 4-ри вече функциониращи оперативни програми за финансиране, но не са усвоени. Финансовите инструменти са обединени и ще се управляват от един орган - Фонда на фондовете, предава БНТ.

Фондът на фондовете ще финансира проекти и предприятия, след като вече имат одобрението на техни финансови партньори.

Финансовите посредници могат да бъдат банки, фондове за финансиране, юридически и физически лица, които са близо до бизнеса и знаят какви са нуждите му. Системата е измислена така, за да може да се усвои максимално голяма част от европейските пари. До момента средствата по 4-те оперативни програми са се управлявали от отдели към министерствата и са били безвъзмездни, но са достигали трудно до предприемачите.

Предизвикателствата пред предприемачите в търсене на инвеститор е, че в България липсва култура за одобряване на финансиране на високо рискови предприятия, както и неприлагането на финансови инструменти като конвертируем кредит. Този вид финансиране позволява на инвеститора след договорения период на кредита да получи лихвен процент от печалбата или дял в предприятието.

Фондът на фондовете ще инвестира сумата от 1 млрд. и 200 млн. на принципа на инвестиционен фонд. Очаква се да започне да работи след края на обществената поръчка за избирането на фонд мениджъри, в началото на месец декември.