Налагат постоянен арест на Златков заради стрелбата в квартал Лозенец

Той е обвинен в хулиганство извършено с особена дързост и цинизъм

Софийският районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение, постоянен арест на заподозреният в стрелба в столичния квартал Лозенец, Йордан Златев Златков, син на криминално проявения Злати Златев - Златистият, съобщава БНТ.

Тридесетгодишният Йордан е заподозрян, че на 18 октомври тази година след цяла нощ празнуване в заведение в Столичния квартал "Лозенец" е хванал законно притежавания пистолет на своя приятел Калоян Арсенов, отворил е прозореца и е стрелял във въздуха. Действието се развива към 13 часа на обяд.

Съдът е категоричен, че Йордан Златев Златков няма опасност да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление. Наложената най-тежка мярка за постоянно задържане под стража може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Софийски градски съд.

В следствие на стрелбата, куршуми попадат във всекидневната на младо семейство в отсрещната кооперация. Според заключенията на съда, "само шансът и бързата реакция" на младият мъж живеещ в апартамента е предотвратило възможността той да пострада или да загуби живота си. Самият той е залегнал след като жена му му извикала, че се стреля.

Йордан Златков е обвинен в хулиганство извършено с особена дързост и цинизъм. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до пет години лишаване от свобода.

Преди да започне днешното заседание на Софийският районен съд, Златков коментира пред журналисти, че съжалява и би се извинил на семейството, в чийто апартамент е стреляно. След заседанието адвокатът на заподозреният излезе с версията, че той въобще не е виновен и всъщност друг е стрелял. Адвокат Десислава Младенова коментира, че заключенията на обвиняващия прокурор се основават на показания на пияни свидетели, както и самият Златков е бил пиян.

По време на делото, съдът обясни, че от събраните факти, става ясно, че има разпитани шестима свидетели. Младото семейство, в чийто хол е попаднал куршум, сервитьорката в заведението където е била мъжката компания и още трима младежи, които също са празнували. Всички те по категоричен начин заявявали, че стрелец е именно Йордан Златков. Повод за продължилата повече от 12 часа забава е раждането на детето на Калоян Арсенов.

Според представените пред съда данни, Арсенов притежавал законно пистолет "Глок", който все още не е изяснено дали самия той е заключил в каса или го е дал на друг да го заключи, и как се е озовал в ръцете на Златков. Съдът отхвърли искането за освобождаване на Златков с мотив, че поведението му е в разрез с установените обществени норми и е опасно за околните. Съдията беше категоричен, че Златков е трябвало да осъзнава своите действия и да прецени, че поведението му може да застраши както живота и здравето на живеещите в квартала, така и на случайни минувачи по улицата.

Самият Златков пред съда каза, че няма опасност да се укрие, да извърши друго престъпление и, че фамилията му не е основание да бъде обявен за престъпник. Наложената мярка може да бъде обжалвана пред Софийския градски съд в тридневен срок. В случай, че това стане, следващото дело ще бъде водено от 12 часа на 26.