Нова, зловеща дрога, убива дори при допир или вдишване - bulgaria.utre.bg

Нова, зловеща дрога, убива дори при допир или вдишване

21 октомври 2017, 11:03 | Руслан Иванов
  • Снимка:
    Агенция Митници

Предупреди митнически шеф

Фентанилът е нов синтетичен наркотик, който навлиза у нас и в малки дози има сериозен ефект. Има много голям риск при свръхдози, дори при допир и вдишване може да причини смърт, използва се доста сериозно в САЩ, засега не е широко застъпен в Европа. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ началникът отдел "Борба с наркотрафика", Агенция "Митници" Стефан Бакалов. Той обясни, че за последните години в САЩ има 20 000 загинали от фентанил и неговите произвидни.

Наркотикът не е и скъп, дори се използва в хуманната медицина като аналгетик. Произвежда се нелегално във фабрики в Китай и достигат до много части по света, от САЩ през Великобритания до Европа.

Трябва да се вземат мерки, първо трябва да има превантивна кампания за информираност, особено при хора, които използват наркотични вещества, понякога се смесва с хероина. А в днешно време вече дрога се купува и онлайн. Сайтовете се хостват в Европа. Искаме да направим силна медийна кампания.

Основният проблем е информираността на хората, правим всичко възможно да информираме, особено децата, отбеляза Стефан Бакалов. От опита, който имаме, вече границата за опитване нанаркотици е паднала до 12 години. Започва се с марихуана и после децата стигат до други наркотични вещества.

Най-употребявани у нас са марихуаната, амфетамини и хероина. Бакалов обясни, че има положителна тенденция при задържане на наркотични вещества на границата у нас.

Повече от 1440 кг наркотични вещества са задържани по границата тази година, 570 кг хероин и 220 кг морфин. 15 тона прекурсори са задържани също.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Крими