Днес Испания ще реши съдбата на Каталуния

Свят

21-10-2017, 05:59

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Испания задейства процедурата за суспендиране автономията на Каталуния

Пучдемон не е отговорил "ясно и прецизно"

Испанското правителство официално ще се събере на заседание тази събота, 21 октомври и ще реши дали да отнеме автономията на Каталуния. Това стана ясно от официален отговор на Мадрид на писмото на каталунския премиер Карлес Пучдемон.

Съгласно официалното изявление на испанското правителство, Пучдемон не е отговорил "ясно и прецизно" дали каталунският парламент е пристъпил официално към процедура за обявяване на независимост на Каталуния. Припомняме, че в писмото на Пучдемон от днес (19 октомври) се посочва, че ако Мадрид откаже диалог, то каталунският премиер може да гласува, ако прецени, официална декларация за независимост на Каталуния. Такава декларация вече беше парафирана от мнозинството в каталунския премиер, но не и категорично обявена официално.

В следствие от отказа на Пучдемон да изясни дали има официално стартирала процедура за обявяване на независимост на Каталуния, испанското правителство продължава с предвидените в чл. 155 от испанската конституция процедури, за да възстанови конституционния ред в Каталуния.

Днес предстои правителствено заседание, с което ще бъдат одобрени мерки, които да позволят на горната камара на испанския парламент (Генералните кортеси) т.е. на Сената да защити интереса на всички испанци, включително на гражданите на Каталуния, като възстанови испанския конституционен ред в автономната област, пише в официалния отговор на Мадрид.