Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

Общество

21-10-2017, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Твърди се, че болните у нас са поне 100 000

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 процента от случаите.

По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз 6,4 милиона живеят с деменция.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

Деменцията се причинява от различни мозъчни заболявания, които засягат паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневните дейности. Тя е една от основните причини за инвалидност и зависимост при възрастните хора и оказва физическо, психологическо, социално и икономическо въздействие върху болните, върху техните семейства и върху лицата, полагащи грижи, както и върху обществото като цяло.

СЗО апелира, че трябва да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на деменциите.