Т. Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на 2017 - bulgaria.utre.bg

Т. Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на 2017

20 октомври 2017, 14:12 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Петкова посочи, че са предприети са необходимите действия и са взети мерки за презастраховане

„Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й вече наличното оборудване се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“. „То се съхранява при условията и реда, определен от заводите производители. Те са определили местоположението на отделните типове оборудване. Една част от него се съхранява в затворените помещения, друга част, която е под защитата на азот, се съхранява на пристанището“, каза министърът

По думите ѝ за оборудването се полагат всички необходими грижи и усилия то да се съхранява при възможно най-оптимални условия.

Петкова посочи, че са предприети са необходимите действия и са взети мерки за презастраховане. Тя поясни, че навесите трябва да бъдат изградени, когато дойде втората част от оборудването. Това ще се случи до края на годината. Тези навеси ще бъдат окончателно завършени“, каза министърът на енергетиката. Попитана докога ще стои оборудване за АЕЦ „Белене“, Петкова заяви: „Надявам се да не стои дълго време на тази площадка. Помним колко дълго време стоя предишната апаратура. Това беше така нареченото старо оборудване за проекта АЕЦ „БЕлене“, което през 2007 г. върнахме обратно. Това съоръжение си работи и до ден днешен на Калининградската АЕЦ. Нещо друго – фактът, че сме съхранили старото за такъв дълъг период от време, означава, че ние сме достатъчно отговорни.

Колегите от Националната електрическа компания и колегите от АЕЦ „Козлодуй“, които ние можем да ползваме, имат необходимата специализация, за да положим най-добри грижи за това оборудване. Отделно от това ние ще правим тази преконсервация с наши сили, средства и специалисти, но под зоркия поглед на заводите производители. За нас това е и гаранция за качеството“, заяви Теменужка Петкова.

Тя изрази надежда да се намери най-доброто решение за България по казуса АЕЦ „Белене“. По думите ѝ има доклада на БАН по проекта и се работи по финализирането му. „Още от миналата година има заявен инвеститорски интерес. Най-сериозен до този момент е инвеститорският интерес на най-голямата ядрена компания в Китай. Колегите идват тук, правят си съответните анализи, правят съответните огледи. Посетиха и площадката на място. Знаете какви са условията, които ние смятаме, че трябва да бъдат изпълнени“, каза министърът.

Тя отбеляза, че държавата не трябва да се ангажира с дългосрочни договори за изкупуване на тази електрическа енергия, която ще се произвежда от атомната електроцентрала. Не можем да си позволим да отделяме финансиране, защото това са сериозни ресурси“, поясни Петкова. Тя поясни, че в момента от Министерство на енергетиката са готови с анализ на отделяне на активите и пасивите, свързани с проекта АЕЦ „Белене“. „Нека да изчакаме доклада на БАН и тогава вече да вървим напред“, заяви тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета