Путин отчете доверието му към Европа като голяма грешка

Президентът Доналд Тръмп трябва да бъде уважаван, защото е демократично избран

Твърде голямото доверие към Европа бе най-голямата външнополитическа грешка на Русия за последните 15 години, заяви руският президент Владимир Путин.

На заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“ в Сочи той бе попитан от германска участничка какви грешки са допуснали Русия и Европа в отношенията помежду си в последните 15 години. „Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него“, каза Путин.

„Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем отношенията си на взаимното уважение и се отнасяме помежду си като равноправни партньори“, добави руският президент.

Путин заяви, че президентът Доналд Тръмп трябва да бъде уважаван, защото е демократично избран. На въпрос дали Русия се дразни от непредсказуемостта на Тръмп Путин отвърна, че тя е свързана със „силна съпротива вътре в страната“.

Политическите опоненти на Тръмп „не му дават да изпълни никоя от предизборните си инициативи“, каза Путин. Той същевременно добави, че Русия остава отворена към сътрудничество със САЩ.