Лидерите от ЕС искат съкращаване на предприсъединителната помощ за Турция

Ще помолим ЕК да съкрати предприсъединителната помощ за Турция по един отговорен начин

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че положението с човешките права в Турция е неприемливо и че лидерите от Европейския съюз са поискали Европейската комисия да проучи въпроса за съкращаване на предприсъединителната помощ за Анкара по „отговорен начин“.

„От моя гледна точка ситуацията с човешките права в Турция е абсолютно неприемлива. Турция се отдалечава стъпка по стъпка от това, което считаме за предпоставка за върховенство на закона. Разбира се, говорих и за това колко сме засегнати от задържането на германски граждани в затвора в Турция, без никакво основание“, заяви Ангела Меркел. Меркел призова своите колеги да съкратят финансирането, което ЕС предоставя на Турция във връзка със стремежа й за присъединяване към блока.

„Ще помолим ЕК да съкрати предприсъединителната помощ за Турция по един отговорен начин. Това означава, че тази помощ не помага само на турското правителство, но и на онези, които си представят едно различно бъдеще за Турция. Винаги сме гледали на цялата картина, имаме дълг към всички турски граждани“.

На Турция е обещана предприсъединителна помощ от 4.450 млрд. евро за периода 2014-2020 г. Меркел също така заяви, че не предвижда преговори с Турция за разширяване на митническия съюз с ЕС.

Ангела Меркел – канцлер на Германия: „В момента няма мнозинство за незабавно спиране на преговорите за присъединяване, но има голям скептицизъм по отношение на настоящата ситуация. Отправих силно послание за възстановяване на диалога с Турция“.

Австрийският канцлер Кристиан Керн каза, че предприсъединителните фондове са били предназначени да помогнат на Турция да се приближи до европейските стандарти за върховенство на закона. „Това явно не беше успешно, време е тази концепция да се преосмисли“, допълни Керн.