България обсъжда съхраняването на оборудването за АЕЦ „Белене“ с „Росатом“

Общество

20-10-2017, 10:45

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подписваме нов договор с Русия за АЕЦ "Белене"

Според Петър Илиев постъпилото предложение за съхраняването на оборудването на руска територия е финансово неизгодно за България

Националната електрическа компания на България води преговори с руската компания „Росатом“ за възможността за самостоятелно съхраняване на изготвеното в Русия оборудване за АЕЦ „Белене“ под контрола на производителите, предаде Regnum.

Според изпълнителния директор на Националната електрическа компания Петър Илиев постъпилото предложение за съхраняването на оборудването на руска територия е финансово неизгодно за България. Той съобщи, че в началото на октомври площадката в Белене е била посетена от експерти от завода-производител, от чиято страна не са постъпили никакви забележки за условията на съхраняване и консервация на оборудването.

„Опасност няма, че целостта на оборудването ще бъде нарушена от външни атмосферни условия, защото най-ценното се намира вътре и не е подложено нито на корозия, нито на друго въздействие“, поясни Илиев. Според изпълнителния директор на НЕК оборудването за АЕЦ-а, както се предполага, ще се съхранява на площадката в Белене най-малко през петте следващи години.

Миналата седмица министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова съобщи, че страната би желала да продължи сътрудничеството с Русия по проекта за АЕЦ „Белене“. Министърът отбеляза, че в момента не е ясно колко ще струва на България съхраняването на оборудването на централата. Тя подчерта, че страната е вложила в проекта три милиарда лева и властта няма право на грешки.