Ердоган се гласи да затвори границата с Ирак във всеки момент

След като вече затвори въздушното си пространство за Иракски Кюрдистан

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция може да затвори границата си със Северен Ирак "във всеки един момент", след като вече затвори въздушното си пространство за Иракски Кюрдистан, съобщават турски медии, като с това Ердоган възобновява заплахата, отправена след като иракските кюрди гласуваха за независимост, съобщава "Ройтерс".

"Ние напълно затворихме нашето въздушно пространство за регионалното правителство в Северен Ирак", изтъкнал Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от посещението си в Полша.

"Продължават разговорите за това какво ще бъде сторено по отношение на сухопътната граница... Ние все още не сме затворили ГКПП-тата, но това може да се случи във всеки един момент", добавил той.

Турция обяви в понеделник, че затваря въздушното си пространство за полуавтономния Иракски Кюрдистан и подчерта, че ще работи за предаването на контрола върху главния граничен пункт в региона на централното иракско правителство.

ГКПП "Хабър" е основната точка на транзит между Турция и Иракски Кюрдистан.

Референдумът на 25 септември, в който кюрдите в Северен Ирак гласуваха с огромно мнозинство в полза на независимост от Ирак, разтревожи Багдад, съседите на Ирак и западните сили, като всички се опасяват от по-нататъшни регионални конфликти, които могат да се разразят заради гласуването.

Впоследствие кюрдските сили пешмерга се оттеглиха от позициите си, които овладяха в Северен Ирак през юни 2014 г. в отговор на настъплението на иракската армия в провинция Киркук.

Анкара се опасява, че независима кюрдска държава на нейните граници ще засили сепаратистките настроения сред кюрдите на нейна територия.