5,2 млрд. лв. са приходите от международен туризъм за периода януари-август

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова ТВ

Близо 5,2 млрд. лв. са приходите от чуждестранен туризъм у нас от януари до август 2017 г., като се отчита ръст от близо 10% спрямо същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова ТВ. Тя посочи още, че само за летните месеци от юни до август постъпленията са повече от 3,7 млрд. лв., което е с 8 на сто повече в сравнение с този период година по-рано.

Общият брой на чуждестранните посещения от началото на годината до август е над 6,5 млн., посочи още министърът. И уточни, че се отчита увеличение от 8 на сто в сравнение със същия период на миналата година. В активните летни месеци чуждестранните посещения у нас са повече от 4,3 млн., което е нарастване от 5,6% спрямо тези месеци на миналата година. По думите й общият брой посещения на чужденци в България за периода януари–август 2017 г. е близо 8,5 млн., като от тях близо 2 млн. са транзитно преминаващи и ние не ги считаме за туристи.

Относно начина за отчитане на туристите министър Ангелкова уточни, че се спазва стриктно методиката на Евростат и Световната организация по туризъм (СОТ). За турист ние отчитаме чуждестранен посетител, който има поне една нощувка в място за настаняване, заяви още министърът. Съвместно със СОТ работим по допълнителна методика за събирането на данни за туристите, с която да се включат данни за това кой къде отива, така ще има по-задълбочена информация за чуждестранните посетители.

Прогнозите за предстоящия зимен сезон също са оптимистични, като се очаква да се отбележи ръст между 5 и 10 на сто, съобщи министър Ангелкова. Тя уточни, че това са първоначални данни на основа на ранните записвания. Общият брой посещения на чуждестранни туристи през миналия зимен сезон 2016/2017 г. беше 1 млн. 476 хил., като ръстът от 19,6% беше най-високият от влизането ни в ЕС през 2007 г. Относно стойността на пакетните ваканции на нашите курорти министърът посочи, че те са изключително добри, съпоставяйки цена и качество. Едно от авторитетните английски издания постави Банско в топ 10 сред курортите за зимен туризъм.

Стартираме кампания „Неочаквана ваканция“, с която ще насърчаваме вътрешния туризъм и крилата на сезона. Това е наш основен приоритет в работата на министерството. Тя обясни, че това е инициатива,  която се разработва съвместно с бранша и предвижда чрез томбола да бъдат раздадени като награди 30 почивки. В жребия ще могат да се включат всички туристи, които са направили резервация за ваканция в извън активните месеци, уточни още министърът. Участниците ще трябва да представят направената резервация за почивката.