Георги Чолаков: Ще провеждам политика на самоуправление при вземането на решенията в съда

Общество

19-10-2017, 12:57

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги Чолаков е новият председател на ВАС

Това заяви на брифинг избраният за председател на Върховния административен съд

"Смятам да провеждам политика на съдийско самоуправление при вземането на всички важни решения в този съд“, заяви на брифинг избраният за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, след като Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение да предложи повторно на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване му. „Аз съм номинация на колегите. Те са моите криви огледала, в които аз всеки ден се оглеждам. Те ще ми казват къде греша и къде – не”, обясни Чолаков.

На въпрос дали точно така е трябвало да бъде проведена процедурата или отново е трябвало да бъде изслушан и другият кандидат – Соня Янкулова, Чолаков отговори, че процедурата се е провела по начин, съобразен с решението на ВСС  – не само с изслушване, а и със задаване на допълнителни въпроси. „Аз смятам, че това е процедурата, която е разписана в закона. Ние сме в третата част от решението, което беше взето на 11 септември. Това решение касаеше първо изслушване на двамата кандидати. Вторият диспозитив, който взе тогава ВСС, беше избиране на кандидатите след извършено гласуване, и третият – предложение до президента за издаване на указ. Връщайки процедурата, ние сме в трета точка от това решение”, посочи Чолаков.

Той не пожела да коментира преценката на държавния глава Румен Радев да върне предложението. „Това е преценка на президента, той не изложи никакви мотиви. Аз не мога да преценя защо е свършено това. Това си е негово конституционно правомощие”, обясни той.