АИКБ: Не трябва да повишаваме минималната заплата - bulgaria.utre.bg

АИКБ: Не трябва да повишаваме минималната заплата

19 октомври 2017, 08:23 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Вчера работодателите поискаха оставката на Бисер Петков

Повишаването на минималния осигурителен праг е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик. Това заяви в ефира на Нова Телевизия Васил Велев, председателят на АИКБ (Асоциация на индустриалния капитал в България).

„Ръстът на минималните осигурителни доходи е символичен, тъй като вече две години те не се увеличават заради бойкота на работодателите. Никъде в Европа няма толкова висок сив сектор, което е и причината да има тези минимални осигурителни доходи”, контрира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”. „Огромна част от бизнеса работи в сенчестата част на икономиката. Това е причината социалният министър да ги вдига с 3,9%, което е много нисък ръст”, допълни тя.

От своя страна Велев подчерта, че разходите на работодателите за служителите им са се увеличили с 11% .

По думите му, в България практически няма безработица: „Безработни са хора или без никаква квалификация, или не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Тези, които са безработни или не искат, или не могат да работят”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета