Социалният министър не вижда причина да подаде оставка

Той припомня, че е спазена процедурата по договаряне на минимални осигурително доходи

В отговор на отвореното писмо от страна на четирите работодателски организации, от пресцентъра на социалното министерство разпространиха позицията на министър Петков, който не вижда основание да подава оставка.

Министър Петков опровергава основните мотиви, които четирите организации изтъкват за искането на оставка във връзка с административното увеличение на минималните осигурителни доходи /МОД/ за 2018 г.

Министър Петков категорично опровергава твърдението, че решението му за административно определяне на минималните осигурителни доходи за 2018 г. не е консултирано с национално представителните работодателски организации.

Той припомня, че е спазена процедурата по договаряне на МОД като социалните партньори са били информирани за основните параметри за бюджетната прогноза за 2018 г., където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата /МРЗ/.

Бисер Петков посочва и че самите преговори не са се състояли поради отказа на работодателите да участват в тях.

Министърът лично организирал 3 срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите са отказали да участват.

Бисер Петков напомня и че на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 28 септември е информирал членовете на съвета за намерението да определи административно нарастване на МОД с 3.9% (процентът е определен в съответствие с прогнозата за нарастване на БВП за 2018 г.).

"Съгласно Кодекса за социално осигуряване в качеството ми на министър на труда и социалната политика съм длъжен да определя МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО)", заявява Бисер Петков и посочва, че е внесъл съответното предложение за обсъждане в Надзорния съвет на НОИ.

Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, тепърва ще се обсъжда със социалните партньори в НСТС, след което ще бъде внесен в Министерския съвет.

По отношение на минималната работна заплата Бисер Петков уточнява, че МТСП все още не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на МС за определяне на размера й за 2018 г.