Али Хаменей : Иран ще скъса ядреното споразумение, ако САЩ се оттеглят - bulgaria.utre.bg

Али Хаменей : Иран ще скъса ядреното споразумение, ако САЩ се оттеглят

18 октомври 2017, 15:53 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikipedia

Хаменей приветства подкрепата на европейските страни за споразумението

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви днес, че Техеран ще спазва ядреното споразумение със световните сили, доколкото и другите страни по сделката се придържат към нея, но ще "я скъса на парчета", ако САЩ се оттеглят от нея, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Хаменей приветства подкрепата на европейските страни за споразумението, но каза, че те трябва да направят повече в тази насока, след като американският президент Доналд Тръмп отказа да потвърди ангажимента на САЩ към сделката. Европа трябва да се противопостави на действията на Америка, заяви той.
Хаменей посочи, че европейските правителства осъждат заявленията на американския президент и Техеран приветства този подход, но смята, че не е достатъчно на американския президент само да му се казва да не къса сделката, заяви иранският лидер.
"Няма да си хабя времето да отговарям на безсмислените коментари на президента грубиян", каза аятолахът и предупреди, че ако САЩ се оттеглят от сделката, Иран "ще я скъса на парчета".
Хаменей заяви, че Иран е решен да продължи спорната си програма за балистични ракети въпреки настояването на Европа и Америка да я прекрати. Техеран казва, че разработва ракети само за отбранителни цели.
"Те трябва да избягват да се месят в отбранителната ни програма", заяви той.
"Те (европейците) питат защо Иран има ракети? Защо самите вие имате ракети? Защо имате ядрени оръжия? Не мислим, че е приемливо европейците да се присъединяват към Америка в упражнявания от нея тормоз", каза Хаменей.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета