Обвиненият за убийството на Яна Кръстева - Чеци, се отказа от адвокатите си

Днес делото изглеждаше да е на своя финал, докато Николай Русинов не взе думата

Делото за убийството на Яна Кръстева стигна до последната съдебна инстанция. След 6-годишен процес, единственият обвиняем - Николай Русинов-Чеци, днес се отказа от адвокатите си.

Делото срещу Русинов изглеждаше като да е на своя финал, докато в началото на заседанието обаче адвокатите му помолиха за отлагане.

Прокуратурата и защитникът на семейството на Яна Кръстева обориха този аргумент с мотива, че така или иначе делото е насрочено и няма пречки то да не се случи.

След като се чуха мотивите защо и прокуратурата, и семейството на Яна желаят Чеци да остане до живот в затвора и да му бъде признато убийството по особено жесток и мъчителен начин, Русинов взе думата и каза, че се отказва от адвокатите си.

Причината - защото с решението на върховните съдии днес да водят и друго дело, те не им позволили да осигурят адекватна правна защита на единствения подсъдим. Минути по-късно в съседната съдебна зала по последна инстанция трябваше да започне и делото "Килърите", а част от защитниците представляват както подсъдимите, така и Чеци.

По закон при всеки един процес, при всяко едно заседание, подсъдимият има право да се откаже от своята защита, но пък задължително трябва да има адвокат, който да го представлява.

Делото на "Килърите" продължава на 15 декември.

При заседанието днес се чуха мотивите на адвокатите защо част от присъдите на подсъдимите трябва да бъдат намалени или отложени.

Прокуратурата също изрази своето становище, а Върховният касационен съд (ВКС) най-вероятно ще вземе решение в срок около 1 месец.