Как да познаем профила на измамника в мрежата?

Общество

18-10-2017, 10:22

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха измамника Спас/Александър

Страшното е, че новите сайтове използват псевдоизкуствен интелект

Вече има и сайтове за създаване на фалшива самоличност в социалните мрежи. Те ще стават все повече и по-трудно разпознаваеми от реалните профили, това казаха експертите по киберсигурност Борислав Сестримски и Александър Ненов в БНТ. Те коментираха още и нашумелия случай със Спас - "Александър Николов".
Според експертите, корена на проблема е в това, че хората не се информират, не проверяват информацията и затова толкова често стават жертви на измами. Поставянето на жертвата в рамка е основното, което правят този тип измамници, за да могат да манипулират хората. По-страшното е, че новите сайтове използват псевдоизкуствен интелект и следващото поколение профили, създадени в социалните мрежи, ще бъдат неразпознаваеми от истинските.
Борислав Сестримски - експерт по киберсигурност, секюрити архитект в АМАТАС: От най-ранно детство хората трябва да бъдат обучавани да разпознават фалшивия свят, който все по-често се създава около тях, използвайки електронните медии.
Александър Ненов - експерт по киберсигурност: Децата са доста по-подготвени, отколкото възрастните хора, защото те боравят с технологията от ранна детска възраст и те са изложени на предложения от педофили, на агресия от техни съученици, приятели. Родителите го смятат за нещо по-безопасно и смятат, че са по-опитни. Не случайно в случая със Спас жертвите са успели хора, които са интелигентни, които са активни в обществото и в един момент той използва точно тези хора заради тяхното самочувствие и прави тази измама.
Разковничето е т. нар. примамка. В раздела на сигурността, който се нарича "социален инженеринг" най-често използван за фишинг в една от неговите разновидности използвана и за фишинг в интернет и във Фейсбук, за да предлагаш някакви неща, изграждайки твоята история, твоя метод на предлагане, ти трябва да си абсолютно сигурен, че той ще бъде приемлив за повечето хора, които искат да си купят евтин билет, коментира Борислав Сестримски. "И когато някой казва "кой би си купил евтин билет за 200 долара до Америка, това е чиста измама". Същите тези хора виждат огромни билборди и в София има такива, които предлагат билети от 7 долара. Хората нямат вече тази предпазна мярка, за да могат да преценят дали 200 долара са много или малко и когато се появят различни модели на излъчване в медиите, по билбордовете хората се объркват и доста по-лесно с цена".
Александър Ненов допълни, че един от начините, когато се комуникира с такъв човек, защото такъв тип хора използват любовната връзка за начин за измама и това няма да го видим в новините, защото никой не смее да се оплаче, че е станал жертва на своята виртуална любов, който е източил пари по някакъв начин. "Тези хора могат да бъдат проверени като ги питаме: "къде са сега" -може да сподели снимка от там... Преди, когато чатехме, най-примитивния начин за комуникация в интернет, това беше един от начините, по които да разберем дали човека, с който си чатим е в Бургас или се намира някъде другаде из България, дали е мъж или жена", даде съвет експертът.