До 15% от младите българи са жертви на трафик на хора - bulgaria.utre.bg

До 15% от младите българи са жертви на трафик на хора

18 октомври 2017, 10:20 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt/ кадър

Е. Хопкинс: Ние смятаме трафика на деца за едно от най-големите престъпления

В България между 10-15% са потърпевшите малолетни и непълнолетни от трафик на хора. Ние считаме, че децата са изключително уязвими работим активно с училищата. Имаме академия за доброволци , които се опитват да ги предпазят от това престъпление. Голяма част от децата първо отпадат от училище, те са най-трудно досегаеми. Това каза за БНТ Камелия Димитрова от Комисията за борба с трафика на хора, която гостува заедно с Н. Пр. британският посланик Ема Хопкинс.

 

"Ние смятаме трафика на деца за едно от най-големите престъпления и се опитваме да инвестираме възможно най-много средства в предотвратяването му. Разработени са софтуери, които да ни помогнат. Интернет може да примамка, но и защита на жертвите. Има различни методи, с който идентифицираме жертвите и техните експлоататори", коментира Ема Хопкинс.

 

Секретарят на националната комисия за борба с трафик на хора Камелия Димитрова заяви, че в София вече стартира специлизирана услуга тип кризисен център, където се цели пълно възстановяване на детето и заздравяване връзката с родителя. Според нея все по-често и почти винаги интернет се използва като средство за въвличане на жертвите.

 

"интернет се използва не само за примамването чрез фалшиви обяви за много добри оферти за работа, но и като механизъм за контролиране на жертвите, за проследяване на тяхната експлоатация и за изнудване на жертвите чрез заплахи, че техни снимки ще бъдат изпратени на близки и родители. Интернет се използва и за улесняване на транспорта и паричните потоци, които се генерират от трафика", обясни тя.

 

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс каза, че не е необходимо да е само една група жертвите. "Към тях спадат не само необразовани, но и образовани хора.", бяха думите ѝ. Тя каза, че са публикували доклад в Обединеното кралство с пример за стотици държави, в които гражданите падат жертви.

 

"Ориентир трябва да е, ако фирмата не е регистриран посредник, а има списък в сайта на Агенцията по заетостта.", каза Камелия Димитрова относно основните признаци, по които може да се разберат фалшивите обяви за работа. Ако възнаграждението е много по-високо от средното за държавата, ако предлагащият не е ясно идентифицирана фирма и не предлага договор на езика,който владеем." 

 

Н.Пр. британският посланик Ема Хопкинс сподели също, че в Обединеното Кралство непрекъснато публикуват информация за превантивни кампании какво става, ако пристигнеш в една държава и работата не отговаря на обявата и заяви, че има добро стратегическо партньорство с българските институции.

Е. Хопкинс: Ние смятаме трафика на деца за едно от най-големите престъпленияКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика