Д. Туск предложи среща на върха за Западните Балкани в София

Туск предлага, когато е необходимо, за да реши откритите въпроси, Европейският съвет да заседава по-често

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на 17 май догодина в София да се състои среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС и от Западните Балкани. Това е залегнало в списък с предложения за работната програма на Европейския съвет до средата на 2019 година, съобщи БТА.

В писмо до държавните и правителствените глави в ЕС по повод заседанието на Европейския съвет в Брюксел в края на тази седмица Туск отбелязва, че по множество теми засега в Общността има разногласия. Той предлага въпросите, които се намират в застой, да бъдат обсъждани редовно, а когато постигането на единомислие е невъзможно, да се прибягва към т.нар. засилено сътрудничество. Тази процедура предвижда държави от ЕС, които са съгласни с дадено предложение, да го одобрят и прилагат при запазването на възможността за присъединяване на останалите по всяко време.

Туск предлага, когато е необходимо, за да реши откритите въпроси, Европейският съвет да заседава по-често. Предлага се също занапред да бъде изготвян списък на неразбирателствата, за да бъдат по-нагледни и това да улесни политическите преговори в търсенето на решение.

"Нуждаем се от единение, за да решим кризата с мигрантите, да преодолеем нечестните аспекти на глобализацията, да се справим с агресивни външни държави, да ограничим щетите от напускането на Великобритания и да запазим международния ред, основан на правила. Европейското единство е най-голямата ни сила. Някои държави от ЕС могат да напредват в определени области по-бързо, но вратата ще остава отворена за останалите. Единството не може да става оправдание за застоя, но и стремежите не може да водят до разделение", пише Туск.

Според предложената от него програма в периода на българското председателство на Съвета на ЕС догодина се предвижда на най-високо равнище да бъдат обсъдени изборите за следващия Европейски парламент, с възможност отново предварително да се състезават кандидатите за следващ председател на Европейската комисия. Сред другите теми са бъдещият бюджет на ЕС, въпросите с предварителната проверка на външните инвеститори, търговските споразумения и т. нар. търговска отбрана, електронната търговия, данъците, реформата на еврозоната.

В документи, разпространени от Европейския съвет, се отчита, че засега в ЕС няма достатъчно напредък при обсъждането на дългосрочната обща политика за миграцията, включително по отношение на споразуменията за обратен прием със страните, от които мигрантите произхождат. Не се отчита достатъчен напредък по въпросите за използването на базите данни с отпечатъците на мигрантите, условията за техния прием, разселването им, уеднаквяването на процедурите за предоставяне на убежище. Засега няма пробив в преговорите за промяна на регламента от Дъблин, който бе оценен като остарял и несправедлив спрямо държавите, през които мигрантите навлизат в ЕС.