Основният ремонт на НДК трябва да приключи до 15 ноември

След това е предвиден месец за тестове и почистване на сградата

Основният ремонт на НДК трябва да приключи до 15 ноември, както е предвидено в договора със строителната фирма. Дейностите протичат нормално и в срок. Целия ремонт ще струва 45 млн. лв. Днес ръководството на двореца представи свършеното до този момент, предава БНТ.

По-малко от месец ни дели от края на основния ремонт. Или поне това е оптимистичната прогноза на ръководството на НДК. Дали ще успеят, ще стане ясно на 15 ноември. След това е предвиден месец за тестове и почистване на сградата. Ако всичко върви по план, на 1 декември Дворецът трябва е напълно готов за посрещането на европейските лидери.

"Разгънатата площ на НДК е 123 хил кв. м. От тях са подменени 14 хил кв. м настилки, обновени са камерите, заловите инсталации, подменят се конвектори, радиатори, подменят се всички нива от осмо до четвърто ниво с настилки", каза изпълнителният директор на НДК, Ангел Митев.

Преустройството на зала 3, която ще бъде оборудвана с най-модерната конферентна техника, е почти готово. Основното пространство на европредседателството е с нов таван, ламперия и мокет. Изграден е двоен под за комуникационните системи, а преводаческите кабини вече са проверени от представители на европейските институции.

Почти готови са още седма, осма, девета и десета зала. Ремонтът на зала 6, където ще бъде разположен международният пресцентър, продължава.

Осезаеми промени в централното фоайе на НДК след ремонта няма да има, но със сигурност статуята на Димитър Бойков ще бъде реставрирана.

Ще бъдат реставрирани и всички останали произведения на изкуството, както и мраморните настилки. Сумата, която ще плати НДК за целия ремонт е 45 млн. лв.