При акция в Бургас са задържани 12 души за разпространение на наркотици

Крими

17-10-2017, 17:52

Снимка:

prb.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Извънредно: Мащабна акция срещу организирана престъпна група в Бургас

Групата се занимава основно с разпространение на марихуана на територията на Слънчев бряг, Поморие и два квартала

При днешната спецакция в Бургас са претърсени 10 адреса, задържани са 12 души, открити са основно марихуана и синтетични наркотици са открити. Открити са и боен пистолет, бухалки, ловна пушка, везни, неголямо количество пари, модерна инсталация за цялостно обзавеждане на нарколаборатория. Това заяви на извънреден брифинг Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура. „Операцията по досъдебното производство стартира рано тази сутрин. В момента се провеждат действия по разследването. Тази група освен с разпространение на дрога се е занимавала и със силови действия по отношение на дилъри, които или са отказвали да работят с тази група, или са извършвали действия, които са противоречали с интересите й”, добави прокурорът. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи от своя страна, че работата по тази група е започнала през юни тази година. „Това е група, която влияе на оперативната обстановка на област Бургас. Целта на днешната операция е да бъде елиминирана още една група, която разпространява наркотици на тази територия”, посочи той.

„Целта ни е да докажем организирана престъпна дейност на 5-има от задържаните. Групата се занимава основно с разпространение на марихуана на територията на Слънчев бряг, Поморие и два квартала. Намерени са и малки количества метаамфетамини. Имаме доста веществени доказателства, които са иззети", поясни Спиридонов. „Повечето от тези 5 лица, за които искаме да докажем организирана престъпна дейност, са криминално проявени за най-различни престъпления. Сред арестуваните днес няма известни имена, това е може би една от новосформираните групи в Бургас”, каза още шефът на СДВР. По време на брифинга стана ясно още, че днес е разбита още една група, свързана с трафик на хора. „Вторият случай касае досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура, по което се работи съвместно със СДВР и ДАНС. Става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с трафик на хора от граница до граница и отделни силови действия, осъществени спрямо бивши членове на тази група. По тази група се работи от септември миналата година”, съобщи прокурор Гешев.

„Задържани са 8 лица на територията на Перник, Видин и София, четирима са сирийски граждани, като единият от тях е с хуманитарен статут. Извършени са осем претърсвания и осем обиска на лица. Намерени са 2 пистолета – боен плюс газов, преправен на боен. Намерени са и наркотици. Групата е извършвала пълно обслужване от граница до граница. Мигрантите са посрещани на турската граница, транспортирани са до Бургас, след това до София, където са преспивали в „Модерно предградие”, от там са транспортирани до Видин и напускат границата през река Дунав. Групата една от най-сериозните, занимаващи се с този вид дейност”, каза още Иван Гешев.