Румен Радев: КСНС не постигна консенсус - bulgaria.utre.bg

Румен Радев: КСНС не постигна консенсус

17 октомври 2017, 17:42 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    Facebook

Целта на настоящия Съвет бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията

„КСНС не постигна съгласие относно антикорупционния орган.“ Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

„Целта на настоящия Съвет бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията. Обединихме се, че резултатите от борбата са ниски поради несъвършенства в законодателството. Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход, който да се фокусира върху разкриването и реализирането на наказателната отговорност. Второ, нормативна уредба, която да обхваща превенцията. Трето, ефективни механизми, както за пресичане на практики, така и за своевременно разкриване на корупционни практики и независимост на органите“, заяви Радев.

По думите му членовете на КСНС са се обединили около следните решения – да приемат промени в Наказателния Кодекс относно корупционните престъпления. „Второ, Народното събрание да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията. Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемане на незаконно придобито имущество.

„Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на антикорупционния орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство. Наистина е необходим независим разследващ орган“, каза още Румен Радев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика