Министър Караниколов: Германия ни е стратегически и водещ външнотърговски партньор

Бе дадена висока оценка за развитието на търговията между двете страни

Министърът на икономиката Емил Караниколов и новоназначеният посланик на Германия у нас Н.Пр. Херберт Салбер обсъдиха търговско - икономическите взаимоотношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции на немски компании в страната ни. На срещата стана ясно, че за първите 6 месеца на 2017 г. стокообменът между България и Германия възлиза на 3.551 млрд. евро, което е с 13% ръст спрямо същия период на миналата година, предаде Министерството на икономиката.

За периода януари-юни 2017 г. износът ни за Германия също отбелязва ръст от 19.8% и е в размер на 1,783 млрд.евро спрямо първото полугодие на 2016г.

Посланик Салбер заяви, че в основата на взаимоотношенията на двете страни стоят добрите търговско-икономически отношения. Той изтъкна, че немските фирми са силно представени в България и даде пример, че в Германо-Българската индустриално-търговска камара членуват 500 фирми. Посланик Салбер посочи, че немските компании дават положителна оценка от работата си в България.

“Ще работим още повече немски инвестиции да влязат в България“, допълни той.

На срещата бяха обсъдени още решаването на проблемът с работната сила и подготвяните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които да позволят по-голям процент за покриване на разходите за обучение на кадри, както и икономическите приоритети по време на предстоящото европредседателство на страната ни. Бе дадена и висока оценка за развитието на търговията между двете страни, която достига рекордни нива през 2016г., когато стокообменът възлиза на 6. 637 млрд.евро