Борисов: Догодина ще има 700 млн. лв. за увеличение на доходите в публичните сфери

Когато преди 2 години поехме управлението, контрабандата на цигари беше 34%, а бюджетът се пълнеше с по 2 млрд. лева по-малко. Сега е под 7%, върви към 6%

Държавата успешно се справя в борбата с контрабандата, като за последните две години търговията на черно с цигари например е намаляла близо 6 пъти и от 34 вече е почти 6%. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Бизнесът и правителството в един отбор“, организирана от Българския форум на бизнес лидери.

Бойко Борисов: „Когато преди 2 години поехме управлението, контрабандата на цигари беше 34%, а бюджетът се пълнеше с по 2 млрд. лева по-малко. Сега е под 7%, върви към 6%. Смятайте колко милиарди на година черни пари са отивали в черния сектор. В това направление в битката с контрабандата надделяхме. Но само 2 месеца служебно правителство – 200 млн. по-малко в бюджета“.

Премиерът потвърди, че в бюджета за догодина ще има 700 милиона лева за увеличение на доходите във всички публични сфери, а за предходната година сумата е била 150 милиона. 
Правителството продължава да работи и за облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса, като за целта ще се направят промени в над 100 закона.

Коментирайки корупцията в България, Борисов заяви, че заради "Цанков камък", АЕЦ "Белене", КТБ и американските централи, днес кабинетът разполага с 6,7 млрд. лв. по-малко.

Бойко Борисов: В борбата с контрабандата надделяхме. Но само за 2 месеца на служебното правителството - 200 млн. по-малко в хазната в бюджета, понеже обичат да говорят за корупцията. Така беше и с "Цанков камък". Инвестиция за 2000 години. Платихме пътя. Белене - ще ги увием с найлони днес, къщички правихме, заслони... 3 милиарда. 1,2 милиарда за централите, 3 за Белене и КТБ - 6,7 милиарда. Я сега да ги имаме...

Борисов съобщи още, че България се нарежда на седмо място по усвояване на еврофондовете сред страните от ЕС.
 В същото време премиерът напомни през представителите на бизнеса, че икономическото развитие на страната ни е зависимо и от международната обстановка. Той изтъкна, че докато в момента в света се формират различни военни съюзи, България води политика на мир в Балканския регион, като развива добросъседските си отношения. Пример в това отношение е Турция и нулевият мигрантски натиск към нашата страна.

Бойко Борисов: „Ако не се бях договорил с Ердоган да пазим заедно границата, как щеше да стане. Да, много е популярно да говориш срещу него. Но когато отида при европейците и им кажа – хубаво си готвиме всичките огради, но накрая ще останат буферни държави. Ако Турция ги пусне тези 3 млн. и дойдат на границата, тази държава ще удържи ли? Или армията и полицията ще започнат да стрелят по тях. Аз няма да дам такава заповед“.

Като положителен пример за развитието на добросъседските ни отношения Борисов посочи и Албания, която направи историческа стъпка като призна със закон съществуването на българско малцинство на територията й, а следващата седмица премиерът Еди Рама пристига на официална визита у нас.