Ще продължим да подпомагаме българската православна община в Истанбул - bulgaria.utre.bg

Ще продължим да подпомагаме българската православна община в Истанбул

17 октомври 2017, 11:49 | Мила Иванова
  • Снимка:
    Пресцентър МС

Това уверение даде министър-председателят Бойко Борисов на среща с българска църковна делегация

Правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна църковна община в Истанбул. Това уверение даде министър-председателят Бойко Борисов на среща с българска църковна делегация, водена от председателя на настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул Васил Лиазе.
Членовете на настоятелството запознаха премиера Борисов с дейностите по реставрацията на българската църква „Свети Стефан“. Уникалният железен храм е напълно обновен след дълъг ремонт, финансиран от Истанбулската голяма община и община Фатих, както и от българската държава. Министър-председателят пое ангажимент да бъдат отпуснати допълнително средства за вътрешното обзавеждане на църквата.
Бойко Борисов получи покана да присъства на тържественото откриване и освещаване на обновената църква „Свети Стефан“, което е предвидено за 7 януари 2018 г.
Българската държава заделя от 1992 г. ежегодно средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно. Независимо от тези средства, през последните пет години дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет е подпомогнала ремонта и поддръжката на църковно-исторически паметници, стопанисвани от БПЦО – Истанбул, със 190 000 евро.

Уверих българската църковна делегация, че правителството ще продължи да подкрепя дейността на българската православна цъ...

Публикувахте от Boyko Borissov в 17 октомври 2017 г.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика