Възможно е да имаме паралелна циркулация на два или три вируса

Според д-р Кунчев няма крайна граница за имунизация, но най-подходящи месеци са октомври и ноември.

"Мичиган" се очертава като класически протичащ вирус и не се очакват изненади. Трудно е да се каже колко ще бъде интензивна епидемията. Това каза в "Денят започва" по БНТ главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев, който сподели още, че грипът ще ни атакува в края на януари и човек трябва да бъде внимателен с него, защото е трудно предсказуем. По думите му не са много хората, които имат изградени антитела срещу вируса "Мичиган" и това му дава възможност да зарази повече хора, ако не са имунизирани, но няма как да повлияе на обществения имунитет. Освен него може да ни атакува и Хонконг, който е познат от миналата година.

Според д-р Ангел Кунчев в момента преобладават рино вирусите, които много разнообразни с няколко десетки щамове. Няма данни за сега за хванати грипове в Европа и не може да се каже, че картината на Стария континент ще бъде същата като в Австралия по отношение на "Мичиган". Обикновеният пациент не може да разпознае кой вирус го атакува.

"Над 90% случаи като усложнения са тежко протичаща пневмония. Основно засяга хората над 60,65 години. Наблюденията при децата най-често са бронхити и пневмонии, а най-тежка фаза под 0.1% се засяга централната нервна система. Възможно е да имаме паралелна циркулация на 2 или 3 вируса. Обикновеният пациент не може да разпознае симптомите. "Хонконг" се отличава с рязко начало, висока температура и болки в мускулите. При него най-силно изразено е общо чувство на отпаднало, нужда от почивка на легло поне 2,3 дни. Не засяга определена група хора. Най-засегнати са децата и хората над 60-65 год", каза Кунчев.

Експертът отрече схващането, че повишеният пример на витамин С намалява риска от вирус, а като цяло ваксините дават най-голяма гаранция. Той наблегна още, че изключително важно е избягването на видимо болни хора, защото при грипа хващането може да стане много лесно само от кашлица и кихане. Според д-р Кунчев няма крайна граница за имунизация, но най-подходящи месеци са октомври и ноември. "Една ваксина предпазва не повече от година, година и половина.", каза още той