Десетокласниците вече могат да се обучават по новата професия „Приложен програмист" - bulgaria.utre.bg

Десетокласниците вече могат да се обучават по новата професия „Приложен програмист"

17 октомври 2017, 06:00 | Мила Иванова
  • Снимка:
    pixabay

Обучението ще е по нови учебни планове и програми, съобразени с научните достижения в областта на информационните технологии

Десетокласниците вече могат да кандидатстват за обучение по новата професия „Приложен програмист“ по Националната  програма „Обучение за ИТ кариера“.
Регистрацията на кандидатите е до 10 ноември 2017 г. ТУК.
Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати, който ще се проведе на 11-12 ноември 2017 г. Системата ще е отворена за 48 часа, а тестът трябва да се направи в рамките на 1 час.
За това обучение могат да кандидатстват ученици от всички области на страната, които в момента не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“.
Обучението ще е в 5 училища-центрове - към МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и Технически университет - София, Технологично училище „Електронни системи“ и Технически Университет - София, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ в Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“, към Професионална гимназия по електротехника и електроника „К. Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас.
Обучението е безплатно. На всеки одобрен ученик от по-далечно място ще се поемат разходите за път, храна и нощувка.
Обучението ще е по нови учебни планове и програми, съобразени с научните достижения в областта на информационните технологии. Лекциите и упражненията ще се провеждат в свободно от учебните часове време, както и в събота и неделя.
Всички завършили тригодишното обучение ще получат професионалната квалификация "Приложен програмист".
Партньори на Министерството на образованието и науката по програмата са БАСКОМ - Българска асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българска асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии и компании от бранша, и Българската аутсорсинг асоциация.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета