Борисов: Ако считаме, че ще има война, сменяме приоритетите - bulgaria.utre.bg

Борисов: Ако считаме, че ще има война, сменяме приоритетите

16 октомври 2017, 13:45 | Мила Иванова
  • Снимка:
    informo.bg

Тези държави, в които са говори за война, при тях човешкият фактор не съществува или пренебрежимо малък

„Ако считаме, че ще има война, сменяме приоритетите“, това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“. „Приемам темата с прискърбие. Когато в света започне да се говори за въоръжаване, превъоръжаване, надпревара във въоръжаването нищо добро не е постигнато в историята до сега“, обясни Борисов. „Само преди 6 месеца по време на Европейски съвет, включително и президентът Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. За няколко месеца всички претъпяха метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюз“, коментира Борисов.

„Военните добре си дават сметка какво значи военен съюз Индия, Китай, Иран, Русия и Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу този, ако се изпусне дипломацията и дойде време военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от този на Г-7“, добави той. Премиерът обърна внимание, че за първи път се е вкарала думата индустриално сътрудничество, защото има много заводи. Борисов припомни, че преди време в България са се произвеждали верижни машини, които в момента струват около 15 млн. евро.

„Какво пречи пак да правим това. Да, ще направим индустриално сътрудничество с някоя държава – за електротехника, за оръжие. Същото се отнася и за голяма част от корабите. Как ремонтираме натовски хеликоптери? В авиацията през последните години се направи доста. Г-н Радев го каза правилно – отиват в Афганистан и се оказва, че са купени все транспортни вертолети. Пазарени са така в поръчките, че нямат въоръжение. Сега, на фона на всичко – заплати трябва да вдигаме, трябва да ги превъоръжаваме, те нямат нищо“, каза още той. „Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът действаме по тази тема. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи“, подчерта Борисов.

„И на нас ни се иска всичко да стане, да не говорим, че трябва да подменим и ракетите, които имаме. Затова с Общата европейска отбрана започваме да мислим и откъде ще дойде противникът. Генерал Боцев трябва да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат“, коментира премиерът. „Щом слагаме тази тема – отбрана и почваме всички да говорим, че явно ни е страх, Европа очаква отнякъде нападение“, добави той.

Премиерът обърна внимание на мигрантската вълна, на тероризма. „Европа е под натиск. Нито можем да се справим с тероризма, атакуваха най-силните държави и успяха. Избори в Европа се печелят с антимигрантска вълна“, допълни Бойко Борисов. „Много можем да си говорим. Надявам се с дипломация и по-твърда ръка от европейските ни лидери. Поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена. Тези държави, в които са говори за война, при тях човешкият фактор не съществува или пренебрежимо малък. В Европа един войник да загине е трагедия. И това е правилно, най-хуманно, ценим човешкия живот“, каза още той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета