ЕС иска да запази транзита на газ през Украйна

ЕК настоява да се водят двустранни преговори с Москва за новия газопровод

ЕС ще се опита да запази транзита на природен газ по трасето през Украйна, коментира еврокомисарят за Енергийния съюз Марош Шефчович в Хелзинки. Този маршрут е важен за енергийната сигурност на Европа и трябва да продължи да функционира, каза Шефчович.

В момента в Европа руски газ влиза по три основни трасета – през „Северен поток“ в Германия, през „Ямал“ и през Украйна. „Газпром“ обаче планира да се откаже от транзита през Украйна, аргументирайки се с остарялата газопреносна мрежа на страната, което е предпоставка за несигурност на доставките. Затова Русия работи по два нови проекта – газопровода „Турски поток“, който се строи по дъното на Черно море към Турция и разширението на „Северен поток“, за който още няма решение.

ЕК настоява да се водят двустранни преговори с Москва за новия газопровод. Според информация на германското списание „Шпигел“ обаче мнението на юридическия екип на Съвета на ЕС е, че няма правно основание за мандат за такива преговори. Украйна пък предлага ЕС да купува газ от границата на Русия.