Министър Кралев награди победителите от WIZZ AIR София Маратон

Организацията на маратона беше отлична и е радващо, че интересът към него с всяка изминала година става все по-голям

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди победителите в WIZZ AIR София Маратон, предаде пресслужбата на ММС.

Кенийката Рут Матебо спечели 34-ото издание на състезанието с време 2.40:27 часа, като победата й осигури освен 8 000 лв. за първото място на дистанцията от 42.195 км и големия бонус от веригата „Бягането начин на живот” от 20 000 лв. Матебо беше трета в Стара Загора и първа във Варна и днес преследваше задължителен успех, за да вземе бонуса. На второ място при дамите се нареди Коеч Чероно (Кен), а трета остана Лена Еканджо (Нам).

Другият претендент за 20 000 лв. – мароканецът Абделади Тиар, който се нуждаеше от трето място след победите си в Стара Загора и Варна не успя да завърши дистанцията. Победител с нов рекорд на трасето от 2.14:47 часа при мъжете стана Бармао Кипроно, следван от Ахмед Насеф (Мар) и Виталис Квемой (Уганда).

„Организацията на маратона беше отлична и е радващо, че интересът към него с всяка изминала година става все по-голям. Софийският маратон е една от емблемите на София и на България и на базата на неговия авторитет създадохме веригата „Бягането като начин на живот”, част от коята са още маратоните във Варна и Стара Загора. Конкуренцията беше изключително сериозна и това е резултат от системата за финансов бонус за комплексните победители от трите състезания, която създадохме”, заяви Кралев.

На 10 550 м победители станаха Митко Ценов при мъжете и Оливера Йефтич (Сър) при дамите. На 21 098 м първите места заеха представителите на Кения Нелсон Черутич и Кристине Оиго.

Победители в държавното първенство по маратон пък станаха Димчо Мицов и Радосвета Симеонова.

На WIZZ AIR София Маратон, в който участие взеха повече от 4000 състезатели, присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, евродепутатът Андрей Ковачев и заместник-председателите на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева и Любо Ганев.