Северна Корея отказа преговори с Южна Корея в Русия

Москва ще призове двете страни да използват възможността за директни разговори в опит да намалят различията

Политици от Северна и Южна Корея няма да провеждат директни разговори в Русия в понеделник за ядрената и ракетна програма на Пхенян, въпреки че присъстват на едно и също събитие. Това съобщават руски агенции, цитирани от Ройтерс.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент, ще обсъди казуса на отделни срещи със заместник-председателя на парламента на Северна Корея и с председателя на южнокорейския законодателен орган в кулоарите на международен конгрес на парламентаристите в Санкт Петербург в понеделник. Информацията съобщава руската агенция ТАСС, която се позовава на високопоставен руски депутат.

Москва ще призове двете страни да използват възможността за директни разговори в опит да намалят различията.

РИА "Новости" отбелязва, позовавайки се на заместник-председателя на долната камара на Русия Пьотр Толстой и на източник от делегацията на КНДР, че няма да има преки разговори. Севернокорейският източник пояснил, че американският натиск върху Пхенян и съвместните американско-южнокорейски учения означават, че предварителните условия за подобни разговори не са изпълнени.