Френският посланик: България отдавна трябваше да е част от Шенген

Холандия е една от страните, които се противопоставят на влизането ни в Шенген

България отдавна трябваше да е приета в Шенген. Това мнение изказа пред ТВ Европа посланика на Франция у нас Ерик Льобедел. Той още веднъж подчерта позицията, която изрази и президента на Франция Еманюел Макрон при посещението си в страната ни през август.

„Мисля, че България отдавна е трябвало да бъде приета в Шенген. Но ние искаме България да участва и в дискусиите за бъдещето на Шенген, а именно Шенген, който трябва да бъде реформиран в областта на управлението на миграционните потоци, на границите и на убежището. Така че нашето желание е България да участва в тези разговори“, заяви Ерик Льобедел.

Холандия е една от страните, които обаче се противопоставят на влизането ни в Шенген. Холандският посланик у нас Яп Вернер бе уклончив в това дали ще има промяна в позицията на родината му по темата. Яп Вернер обаче е категоричен , че България трябва да е част от еврозоната.

„Нашето мнение е, че еврозоната трябва да се разшири възможно най-много и да бъде възможно най-силна, най-стабилна. Ясно е, еврото като валута е силна валута. Все пак има доста изисквания за държавите, които искат да се присъединят към еврозоната, като част са технически, част са финансови. Но аз мисля, че България свърши доста добра работа и се приближи възможно най-близо до еврозоната“, заяви Вернер.

Темата за влизането в Шенген и еврозоната тепърва ще бъде дебатирана и по време на предстоящото европредседателство на България.