Р. Арнаудова: "Фейсбук" измамникът Спас Василев в задържан от ГДБОП

Преди повече от месец те са започнали предварителна проверка по тези сигнали

Днес лицето Спас Василев е установено от ГДБОП и е задържано за срок от 24 часа. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, предаде Агенция „Фокус“.

Говорителят на главния прокурор поясни, че  Спас Василев е задържан и е отведен в Софийска районна прокуратура. „Преди няколко дни, благодарение на вас и прокуратурата узна, че има лице, което се представя и контактува с различни български граждани само по интернет и в резултат на измамливите действия са пострадали доста лица“, каза Арнаудова.

Тя поясни, че в момента, в който са започнали да се появяват тези информации, прокуратурата е осъществила контакт с ГДБОП. „Преди повече от месец те са започнали предварителна проверка по тези сигнали. Междувременно по разпореждане на главния прокурор започна проверка във всички прокуратури дали има досъдебни производство с лица с подобни оплаквания“, каза Арнаудова.

Тя поясни, че има  4 досъдебни производства в Софийска районна прокуратура, Районна прокуратура – Благоевград, в Дупница и във Варна. По думите й по всички тези досъдебни производства лицето е било търсено, но не и било откривано, поради което още 2012 г., е обявен за общодържавно издирване за установяване на адрес.

„Междувременно, след проверка установихме, че 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система“, каза Арнаудова.