Нено Димов откри ново депо за битови отпадъци

Строителството на Клетка 1 започна през октомври 2015 г.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри днес новото Регионално депо за битови отпадъци в землището на село Алеко Константиново, община Пазарджик. Заедно с изпълнителния директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) Ренета Колева и кмета на Пазарджик Тодор Попов той преряза лентата на новото съоръжение. С отварянето на Регионалното депо с площ от 145 504 кв.м. още един район – Пазарджишкият, е с регионална система за третиране на отпадъци.

„Тази поредна стъпка, финансирана от МОСВ чрез един от двата основни инструмента, с които разполагаме – ПУДООС, е изцяло българска инвестиция. Чрез двата си инструмента (ПУДООС и Оперативна програма „Околна среда“) МОСВ ще продължи активно да финансира местната власт, защото това е начинът гражданите да усетят реално грижата на държавата“, каза министър Димов.

"Правилното третиране на отпадъците е един от приоритетите на МОСВ и на европейската политика и това не е случайно. То е пряко свързано със здравето и с качеството на живот на гражданите. Подобни стъпки подобряват състоянието на околната среда, която косвено влияе върху нашето здраве", посочи министърът.

Инвестицията е почти в обема на годишния бюджет на общината – над 15, 8 млн. лв. и ще обслужва около 250 хил. души в района. Министър Димов увери присъстващите, че до края на годината България ще се справи и с останалите стари сметища от наказателната процедура срещу страната ни.

Строителството на Клетка 1 започна през октомври 2015 г. Депото ще ползват 9 от единайсетте общини в региона – Пазарджик, Пещера, Белово, Лесичово, Брацигово, Септември, Батак, Велинград и Ракитово, чиито сметища се закриват и предстои рекултивацията им.

Предстои изграждането на втора клетка, инсталации за рециклиране и компостиране. „Днес е поредният хубав ден не само за община  Пазарджик, защото слагаме началото на края на една повече от 30-годишна сага, свързана с  депонирането на битови отпадъци в нашия район“, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов на официалната церемония. Той благодари на партньорите от централната власт в лицето на МОСВ. „Истината е, че без подкрепата на държавата – с това финансиране в размер на близо 16 млн. лв., ние нямаше как да се справим“, призна кметът.

От 113-те депа, включени в наказателната процедура на ЕК срещу България за несъответствие на съществуващите депа с изискванията на европейското законодателство в областта на управлението на отпадъците, 96 са вече закрити, остават още 17, чиято експлоатация ще бъде прекратена до 31 декември 2017 г.