Н. Нанков: Ремонтът на пътя София – Калотина ще започне през март 2018 г.

Не само кмета, но и жителите на Кресна разбраха, че техните притеснения са породени от спекулативни и манипулативни твърдения

През март 2018 година ще започне ремонтът на пътя София – Калотина. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Ако няма обжалвания на обществените поръчки, процедурите ще приключат през януари – февруари най-късно“, подчерта министърът. По думите му държавата гарантира средства за пътя София – Калотина, за да може да се сключи договор с Европейската комисия за 40 млн. лева. „За да бъде подписан договорът, трябва да се гарантира, че държавата ще осигури останалата част от ресурса – изграждането на скоростния път от Калотина през Драгоман и Сливница“, каза още Нанков. Той допълни, че преди две седмици са обявени обществените поръчки, като изрази надежда да няма проблеми с бързото им приключване.

Относно Кресненското дефиле министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че над 20 екологични организации са подкрепили изграждането на трасето. „ Този вариант виждаме като най-оптимален не само от екологична, икономическа, техническа гледна точка, а и от гледна точка на безопасност. Очакваме обжалвания, но с последните промени на Закона за опазването на околната среда сме убедени, че в средата на 2019 годна, каквато ни е и целта, ще приключим с процедурите. Ще имаме строително разрешение и ще имаме избран изпълнител, за да може през 2020 година, което е и нашият реалистичен план график, да приключим с цялата магистрала“, каза още министър Нанков.

Той припомни, че са се провели обществения обсъждания. „Не само кмета, но и жителите на Кресна разбраха, че техните притеснения са породени от спекулативни и манипулативни твърдения. Създали сме възможност за 4 бизнес зони, места за отдих, места, където да реализират земеделската си продукция. Отделно ще се осигури и бърз достъп до нивите“, каза още Николай Нанков.