Цв. Цветанов: Надграждаме доверието между службите на България и Германия

Той благодари на германските власти, че подкрепят инициативата за поставянето на акцент върху Западните Балкани

Вътрешното министерство на Германия ще изпрати втори свой представител в българското Министерство на вътрешните работи, който ще подпомага страната ни по време на председателството на Европейския съюз . Този служител ще координира инициативите по темите, свързани със сигурността в региона на Западните Балкани. Това съобщи държавният секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия д-р Емили Хабер по време на работна среща с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде прецентърът на ГЕРБ.

Двамата разговаряха в сградата на федералното вътрешно министерство в германската столица Берлин. По време на срещата беше обсъдено традиционно доброто сътрудничество между българските и германските служби за сигурност. Цветанов благодари за изпратения през 2008 г. германски офицер за връзка в българското вътрешно министерство и подчерта, че благодарение на тази форма на сътрудничество допълнително се надгражда доверието между партньорските служби.

Обсъдени бяха още теми, свързани със съвместните обучения и споделянето на добри практики между институциите на двете страни. Охраната на външните граници на ЕС и мигрантските потоци, влизащи на територията на Съюза също бяха основен акцент от разговора. Цветанов и Хабер се обединиха около извода, че в тази ситуация трябва да продължи засилването на ролята на Фронтекс, с която българските гранични власти работят в перфектни отношения.

Председателят на ПГ на ГЕРБ благодари на германските власти, че подкрепят инициативата на България за поставянето на акцент върху Западните Балкани по време на нашето председателство на ЕС. Държавният секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия заяви, че темата е от изключително значение особено след въведената визова либерализация. Според нея чрез подобни съвместни регионални инициативи се повишава доверието между партньорите и става все по-ясна европейската перспектива пред Западните Балкани.

В тази посока беше дадена и изключително висока оценка за подписания Договор за добросъседство между България и Македония.