ЕК дава €120 млн. за безжичен интернет в общините в ЕС - bulgaria.utre.bg

ЕК дава €120 млн. за безжичен интернет в общините в ЕС

13 октомври 2017, 12:43 | Мила Иванова
  • Снимка:
    bgonair.bg

Първите кандидати ще имат преднина, това съобщи в предаването "Брюксел 1" еврокомисарят Мария Габриел

Между 6000 и 8000 общини в цяла Европа ще получат ваучери за за €120 млн. за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места.

Общините ще получат първите ваучери за WiFi, субсидирани от бюджета на ЕС, в началото на 2018 година, заяви в предаването "Брюксел 1" на България Онеър еврокомисарят Мария Габриел.

Тя припомни, че ЕК дава €120 млн. за безжичен интернет в европейските общини.

"За първи път Европа пряко помага на общините" обясни българският еврокомисар.
Между 6000 и 8000 общини в цяла Европа ще получат ваучери за за €120 млн. за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места по тяхна преценка - библиотеката, читалището, болницата или парка.

"Предстои до края на годината да бъде готов формулярът. Дала съм много ясна индикация на моя екип, че искам опростен формуляр, така че и кметът в малката община да се справи с него без консултанти и посредници. Другото важно нещо, което трябва да знаят нашите кметове, е, че принципът ще е първи дошъл - първи обслужен. Затова призовавам българските кметове да са активни, да следят отблизо кога ще стартират формулярът и интернет-порталът, на който директно могат да кандидатстват“, препоръча тя.

"Надявам се българските общини да бъдат сред първите кандидатствали, което им дава право да бъдат и сред първите получили ваучери", допълни комисарят по дигитализацията Мария Габриел.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета